preskoči na sadržaj
Povijest

Križevci su gradić čije područje se proteže preko kalničkog i bilogorskog Prigorja. Broje oko 10 000 stanovnika, a zajedno s prigradskim naseljima, preko 20 000 stanovnika. Križevačkom području gravitira i stanovništvo okolnih općina Gornja Rijeka, Sveti Petar Orehovec, Kalnik i Sveti Ivan Žabno koje djecu uglavnom šalje u križevačke srednje škole. 

Još od 1252. godine Križevci se mogu pohvaliti statusom slobodnog kraljevskog grada. Iz povijesti gradića možemo izdvojiti burne događaje koji su završili poznatim Krvavim saborom, a od poznatih osoba, najčešće se spominje hrvatski svetac, Sv. Marko Križevčanin. 

Križevci se diče svojom poviješću, tradicijom, a naročito tradicijom školovanja svojeg stanovništva. Poznati su još od nekih prošlih stoljeća po učiteljskoj i poljoprivrednoj školi, a u 19. stoljeće seže i početak strukovnog školstva. Davne 1839. godine osnovana je u Križevcima Šegrtska škola zbog potrebe da se osigura dovoljan broj stručnih ljudi za potrebe razvijenih križevačkih zanata i obrta. Od tog se trenutka ne prekida obrazovanje za obrtnička i strukovna zanimanja u Križevcima unatoč transformiranju škole, promjenama naziva, sustava školovanja, te stapanju u školske centre moderne 70-ih godina prošlog stoljeća. U Križevcima su se desetljećima osposobljavali majstori za metalsku, prehrambenu, građevinsku, ugostiteljsku i tekstilnu struku, te razne tehničke struke.

Srednja škola „Ivan Seljanec“ koja slijedi tradiciju strukovnog školstva Križevaca, osnovana je 23.12. 1991. s nazivom Industrijsko-obrtnička škola, a današnje ime po poznatom križevačkom profesoru tjelesnog odgoja nosi od 1995. Od svega nekoliko zanimanja u svojim počecima, škola danas obrazuje 420  učenika u 6 obrazovnih sektora i 17 obrazovnih programa. U srednjoj školi „Ivan  Seljanec“ trenutno obrazujemo učenike u sljedećim zanimanjima: kuhar, konobar, krojač JMO, zidar, tesar, automehaničar, automehaničar JMO, strojobravar JMO, instalater-monter, vodoinstalater JMO, pomoćni kuhar i slastičar, prodavač (po starom i novom kurikulumu).

Uz  obrtnička  zanimanja u  školi se učenici mogu  obrazovati i  za četverogodišnja strukovna zanimanja: komercijalist, hotelijersko turistički tehničar, tehničar cestovnog prometa i računalni  tehničar za strojarstvo.

Učenici škole ističu se i na natjecanjima pa je tako škola imala i državne prvake u području građevinarstva i tekstila, uspješna je u ugostiteljskim zanimanjima, a sudjelovala je i na mnogim državnim natjecanjima i smotrama iz općih predmeta kao što su natjecanja iz Matematike, Njemačkog jezika, Engleskog jezika i sl.  Školske godine 2015. Škola je bila organizator Državnog natjecanja u graditeljskim i geodetskim vještinama.

Škola je u javnosti poznata i po svojem doprinosu zajednici, od volontiranja, do humanitarnih akcija u školi i izvan nje, redovito se uključuje u manifestacije koje se organiziraju u našoj lokalnoj zajednici pa nas tako svake godine možete vidjeti na Obrtničkom i gospodarskom sajmu Koprivničko-križevačke županije,  Danu Grada Križevaca i drugim događanjima …

Kako bi dala svoj doprinos modernizaciji obrazovanja u Republici Hrvatskoj i podizanju kvalitete poučavanja, Srednja škola „Ivan Seljanec“ Križevci odlučila se i za sudjelovanje u eksperimentalnom programu „Škola za život“ koji trenutno provodimo u dva prva razreda. Donesen je i strateški plan razvoja škole koji se već provodi. Škola sudjeluje i u raznim projektima iz kojih je za svoj rad i podizanje kvalitete nastave povukla već značajna sredstva.
TražilicaKalendar
« Ožujak 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju